Camping Occitanië

2 personen
655 campings gevonden
<
1
2
3
4
...
>

Camping Occitanië

Vanaf een camping in Occitanië verken je deze prachtige regio in het zuiden van Frankrijk, die zich kenmerkt door ruige bergen, historische steden en een zonovergoten kustlijn. In Occitanië valt genoeg te genieten op het gebied van natuur, waarbij de afwisselende landschappen van het Canal du Midi een hoogtepunt zijn. In de romantische dorpen ervaar je het authentieke Frankrijk, terwijl Toulouse, Nîmes en de middeleeuwse steden Carcassonne en Rocamadour rijk zijn aan cultuur. Kamperen in Occitanië doe je op de verschillende campings van ANWB, verspreid door de regio.

Kastelen van de katharen

De campings in Occitanië liggen in een gebied dat tot aan de 13e eeuw onafhankelijk was. Toen voegde de regio zich bij het Franse koninkrijk. Dit was het gevolg van de Albigenzische kruistochten die gevoerd werden tegen de ketterse katharen. Kathaarse kastelen zoals Château Termès, Château de Peyrepertuse, Château d'Aguilar en Château de Quéribus die je vandaag de dag in Occitanië bewondert, zijn een herinnering aan die periode. De huidige regio Occitanië ontstond in 2016 door de samenvoeging van de regio's Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées.

Als je gaat kamperen in Occitanië is de kans groot dat je twee talen hoort: Frans en Occitaans. De regio behoort tot de gelijknamige streek Occitanië waar ongeveer tien miljoen mensen Occitaans begrijpen en ongeveer twee miljoen daarvan het nog dagelijks spreken. De Occitaanse cultuur uit zich verder in tweetalige plaatsnaamborden.

De magie van Carcassonne

Carcassonne is een middeleeuwse vestingstad in Occitanië die zwaar te lijden had onder de kruistochten tegen de katharen, maar floreerde onder Frans bewind in de eeuwen erna. Vandaag de dag hebben het goed bewaarde ommuurde centrum en het kasteel een enorme aantrekkingskracht op toeristen. Een bezoek aan Carcassonne is dan ook een must wanneer je verblijft op een camping in Occitanië. De stad, waar het strategische bordspel naar is vernoemd, is uitgeroepen tot Werelderfgoed door UNESCO.

Terug naar de Romeinen

Als je gaat kamperen in Occitanië ga je niet alleen terug naar de middeleeuwen. In Nîmes ga je terug naar de tijd van de Romeinen, die in de eerste eeuw Colonia Nemausensis stichtten, of Nemausus. Een van de absolute blikvangers in Nîmes is dan ook het amfitheater, dat niet onderdoet voor het Colosseum in Rome. Een ander goed bewaard pronkstuk uit de Romeinse tijd is de Pont du Gard, op zo'n 40 kilometer van Nîmes. Dit Romeinse aquaduct had in zijn hoogtijdagen een capaciteit van 35.000 kubieke meter water per dag en voorzag de badhuizen en bronnen in Nîmes van water. In de 18e eeuw werd naast het onderste niveau van het aquaduct een brug gebouwd.

Bijzondere ambacht

Tijdens het verblijf op een van de campings in Occitanië maak je kennis met het belangrijkste ambacht in de regio: leerlooien. In de Maison Causse, in de Aveyron, kom je er alles over te weten. Hier worden handschoenen van hoogwaardige kwaliteit gemaakt voor de grootste modemerken. Verder is Occitanië de grootste wijnregio ter wereld, goed voor 36 procent van het totale bouwvolume van Frankrijk. En bij een goed glas wijn uit Occitanië hoort een beroemde lokale kaas, de blauwschimmelkaas roquefort.