Camping Grand Est

2 personen
131 campings gevonden

Camping Grand Est

Vanaf een camping in Grand Est ontdek je deze veelzijdige regio in het noordoosten van Frankrijk, met zijn Franse maar ook zeker Duitse invloeden. Tussen de uitgestrekte wijngaarden en ruige bergtoppen bevinden zich charmante dorpen met de kenmerkende vakwerkhuizen waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Met een schitterende en afwisselende natuur, uitstekende wijn en een veelzijdige keuken is kamperen in Grand Est een aanrader voor fijnproevers en levensgenieters. Je vindt ANWB-campings in Grand Est in de gehele regio.

Omstreden grensgebied

De campings in Grand Est liggen in het gebied waar in 2016 de regio's Elzas (Alsace), Champagne-Ardenne en Lotharingen (Lorraine) werden samengevoegd. De Elzas en Lotharingen waren eeuwenlang een omstreden grensgebied, waar Frankrijk en Duitsland bijna voortdurend om vochten. Oorspronkelijk behoorden de Elzas en Lotharingen tot het (Duitse) Heilige Roomse Rijk. Na de Dertigjarige Oorlog in 1648 kwam een deel van de Elzas in handen van Frankrijk en in de eeuwen daarna veroverden de Fransen steeds meer van de Elzas, waaronder ook het gebied rond Straatsburg. Duitsland wist Lotharingen in de Tweede Wereldoorlog te heroveren en pas in 1982 werd Lotharingen definitief een regio van Frankrijk. Vandaag de dag zijn de Elzas en Lotharingen typische grensgebieden. Zo bestaat de Elzasser keuken uit veelal stevige kost zoals die ook in Zuid-Duitsland wordt gegeten. Het bekendste gerecht in Lotharingen is de beroemde quiche lorraine. Deze goed gevulde hartige taart heeft stevige bestanddelen als room, eieren en spek. Frans is de officiële voertaal in de Elzas en Lotharingen, hoewel je op het platteland nog wel Duitse dialecten hoort. De Elzas is ook bekend om zijn charmante wijndorpen, zoals Riquewihr en Eguisheim.

Bakermat van de champagne

Daar waar de Elzas en Lotharingen nog Duitse invloeden hebben, ontdek je vanaf een camping in Grand Est dat Champagne-Ardenne authentiek Frans is. Dit is de bakermat van de champagne. De Grande Montagne de Reims is een 288 meter hoge 'berg' waar de druiven voor champagne worden verbouwd. De steden Reims, Chalôns-en-Champagne en champagnehoofdstad Épernay worden ook wel de heilige driehoek van Champagne genoemd. Hier gaat een glas champagne gepaard met specialiteiten als Ardennerham en andouillettes, de bekende Franse knoflookworstjes. Een fijne manier om deze streek te ontdekken, is door de Route Touristique du Champagne te volgen. Deze route van honderden kilometers lang slingert door wijngaarden en graanvlaktes tot aan het merengebied rond Chantecoq, Troyes en Langres. Onderweg maak je stops bij exclusieve champagnehuizen om inkopen te doen.

Wandelen in de bosrijke Ardennen en ruige Vogezen

Kamperen in Grand Est is een aanrader voor natuurliefhebbers, want de regio heeft zeer afwisselende landschappen. De Franse Ardennen zijn minder toeristisch dan het Belgische gedeelte en bieden volop mogelijkheden om te wandelen en te mountainbiken. De verschillende meren, waaronder Lac du Der, Lac des Vieilles-Forges en Lac de Bairon, zijn ideaal voor kampeerders die willen watersporten. Voor het ruigere werk zit je goed op een van de campings in Grand Est in de Vogezen, met tientallen bergtoppen van meer dan 1000 meter. Ervaren wandelaars volgen in dit berggebied een deel van de langeafstandswandelroute GR5.