Camping Epen

Wissen
2 personen
67 campings gevonden

Camping Epen

Epen is een van de meest zuidelijk gelegen plaatsen van Nederland. In Epen is het landschap dan ook zeker niet typisch Nederlands. Een camping in Epen is daarom de perfecte uitvalsbasis om het bijzondere heuvellandschap van Zuid-Limburg te verkennen. Dat is niet de enige reden om erheen te gaan: de vakwerkhuizen en andere historische gebouwen geven het dorp zelf een pittoreske aanblik.

Het Limburgse heuvellandschap

Wandelaars vinden op een camping in Epen alles wat ze zoeken. Het dorp ligt namelijk aan de rivier de Gulp en middenin het unieke Nederlandse heuvellandschap. Tijdens het wandelen worden je kuiten iets meer aan het werk gezet dan in de rest van Nederland, maar daar word je wel voor beloond met prachtige uitzichten.

Dit landschap is uniek en wordt, behalve door zijn heuvelachtigheid, ook gekenmerkt door enorme variatie. Het ene moment sta je er in een donker bos, dan weer op de heide, vervolgens in een zandverstuiving en daarna in een traditioneel agrarisch landschap.

Historisch Epen

Een camping in Epen is ook leuk voor liefhebbers van cultuur en historie. Het is bijvoorbeeld bekend om de vakwerkhuisjes. Deze zie je verder amper in Nederland. Daardoor voelt het soms alsof je in Duitsland, Frankrijk of het nabije België bent. Verder vind je er ook andere historische gebouwen, zoals de kerk of het Emmaus-gebouw, dat door priesters gebruikt werd. Ook zijn er twee oude watermolens aan de rivier de Geul te vinden.

Vanaf vele campings in Epen bezoek je ook gemakkelijk andere delen van Zuid-Limburg. De Romeinen hebben hier veel sporen achtergelaten. Zij hielden van dit gebied, omdat het dankzij de lössgrond heel vruchtbaar is. Romeinse soldaten die zich onderscheiden hadden in de strijd, kregen vaak een stuk land in dit gebied toegewezen. Daarom zijn er een aantal Romeinse villa’s opgegraven.

Campings Epen: een stedentrip in de buurt is zo gepland

Op de camping in Epen zit je vlakbij de Belgische grens. Ook Duitsland is maar een steenworp weg. Daarom kan er veel uitstapjes naar interessante plaatsen maken. Een selectie:

  • De dichtstbijzijnde stad, vlak over de grens in Duitsland, is Aken. Dit is nog dichterbij dan Maastricht. Net als in Zuid-Limburg, hebben de Romeinen hier hun sporen achtergelaten. Ze hebben er bijvoorbeeld geneeskrachtige baden gebouwd, die nog steeds bestaan. Ook uit latere tijden zijn er veel gebouwen achtergebleven, zoals de indrukwekkende Dom van Aken, waarmee in de 8e eeuw begonnen werd.
  • Maastricht is een geliefde bestemming voor uitstapjes en romantische weekendjes weg. Top dus dat het vanaf je camping in Epen lekker dichtbij is. Ook deze stad heeft een historisch centrum en je kan er geweldig eten en drinken. Houd je van winkelen? Dan zit je hier al helemaal goed. Let op dat het op de terugweg nog wel in de auto past, naast je bagage.
  • Een stedentripje naar België behoort ook tot de mogelijkheden vanuit de campings bij Epen. De dichtstbijzijnde grote stad is dan Luik. Het staat bekend als industriestad waar je snel doorheen moet rijden, maar dat is niet terecht. Het centrum is namelijk veel mooier dan de buitenwijken, met veel musea, bezienswaardigheden en pleinen. Bovendien is het een studentenstad en dus erg levendig.